Thursday, April 25, 2019

Home Decor : Wifi Router Deco

Self print sticker utk deco wifi router. 






Friday, March 15, 2019

New Zealand Roadtrip- Penginapan ( Motel dan Holiday Park)

Saya nak share tempat tempat penginapan kami sepanjang di New Zealand.

Di North Island, kami tinggal di Motel and juga  ambik rumah Airbnb, manakala di South Island kami stay di Holiday Park, sebab kami ambik motohome, so senang ambik Holiday park...
( kami ambik semua yg berbayar). Bagi yg ambik motohome, kita boleh pilih untuk untuk free camp site or yg berbayar...walaubagaimana pun motohome kita tetap kena charge selepas 48 hours.. so boleh lah nak selang selang...kami  ambik semua yang berbayar.. sebab nak bilik mandi yang ada hot water .. dengan nak guna heater yg kuat...tak tahan la.. sejuk...

Ok.. So ni summary tempat tempat yg kami stay sepanjang trip kami.. untuk future references


Anglesia Motel, Hamilton
Penginapan kami yg pertama adalah di Angelesia di Hamilton. Kami stay dia di sini 1 malam je... sebab nak ke Mata mata ( Hobbit Set)..  sampai pun dah malam...next kami dah  nak ke south island.

Motel ni not bad la...harga pun ok....siap ada jakuzi.. hahha .   however waktu untuk guna jakuzzi tu ada time frame. Jangan lebih 10.00 malam.. sebab tak nak ganggu ketenteraman awam....takut bising
Motel ni siap mana mini bar utk buat air, sink, pinggan mangkuk...oklah utk makan ringan ringan..

Jakuzzi

actually bilik ni utk 3 org, oleh sebab team travel yg lain nak bilik asing asing..
 so ambil 3 bilik
Ada mini kitchen

pinggang , mangkuk semua ada

Depan bilik

Depan motel.. sejuk gedik gedik ni.. hahhaa


Aiport Lodge Motel

Ini adalah penginapan kami yang kedua.. 1st day semasa sampai di Chrischursh sebelum pick up motohome... Motel ni utk 6 org.. ada 2 bilik.. so 1 bilik lelaki.. 1 bilik perempuan.. antara advantage motel ni adalah dia ada airport transfer. So sebaik saja sampai airport Christchurch boleh call dia.. dia akan datang pick up...additional advantage lagi adalah.. dia boleh hantar ke tempat pick up motohome juga...so ok la kan...lagi pun nak tidur sekejap saja...

ruang tamu

dapur

Bilik Tidur

Dapur

Depan motel

Lake Tekapo Holiday Park

Ni adalah holiday park yg pertama .. dan of course Lake Tekapo ni antara tempat yg ditunggu tunggu disebabkan view yg awesome...Since ni adalah holiday park yg pertama, so kami sampai awal untuk ambik kunci..selepas ambik kunci.. kami diberi map. location nak parking motohome. Dari awal kami memang request lake view.. so motohome kami parking betul betul depan tasik....memang cemerlang

Holiday park ni antara yg paling most wanted la... Cuma..bath room untuk air panas ada timing so pandai pandai manage yer...
map untuk holiday park

Nak breakfast...

dapur di Lake Tekapo

View depan motohome

view bila bangun pagi... subhanallah cantik sangat

Wanaka Lakeview Holiday Park


Holiday Park yg kedua adalah di Wanaka Lakeview Holiday Park... kami sampai kat sini ngam ngam sebelum pukul 8 malam. so lake view pun dah tak nampak.. hahahha..
so sempat ke reseption untuk ambik kunci, etc. Wanaka Holiday Park ni penuh dengan orang Malaysia.. hhahaha ( feel like home) kiri kanan orang Malaysia...Cantik area sini, sebab cherry blossom dah start blossoming..

Kitchen akan di offkan lampu selepas pukul 10 malam, yang bagusnya di tak lock kitchen.. so boleh saja nak guna..Tapi jangan lupa rules penting dalam kitchen di setiap holiday park di NZ iaitu " Clean As You Go"
Map Parking lot kami di Wanaka



Makan Salmon yg dibeli di High Country Farm




Dalam moothome.. luar sejuk sgt sgt


Ruang dapur 


Te Anau Top 10 Holiday Park

Penginapan yang ke 3, antara yg best dan cantik... tapi sayang.. sebab kena rush pagi tu untuk ke Milford Sound so tak boleh nak enjoy semua kemudahan yg ada.. semalam sampai pun dah lewat.......

Kitchen di Te Anau ni tak dikunci pada waktu malam.. however selepas 10 malam, lampu akan di tutup...Toilet and air panas di bath room sentiasa on 24 hours.

Mostly Holiday park di NZ akan ditutup selepas 8 malam., so if kita expect kita akan lambat, so please call untuk notify dorang.
Nanti dorang akan letakkan kunci, map dan juga password wifi di dalam sampul surat.... so kita, bila sampai je, terus ke reception. dan cari la surat yg dia akan letak kan di mana mana dekat reception tu.. biasanya dia lekat di cermin @ pintu


Layout Holiday Park Te Anau

Mesej untuk yg late check in

dia akan tinggalkan surat dekat depan reseption. Jangan lupa call dulu untuk
notify if kita expected akan sampai selepas pukul 8.00 malam

Our parking


Kitchen dan wash room sebelah-sebelah

View holiday park dia



Dunedine Holiday Park

Holiday park ni antara yang legend...sebab holiday park ni dah lama...macam biasa, kalau kita lambat sampai, kena la call untuk notify dorang.. nanti dia akan tinggalkan surat dekat reception untuk password.  Di Dunedine ni.. password penting untuk masuk bath room dengan toilet .. hhahaha.. so kalau lambat notify.. kalau tak.. tak boleh nak gunakan toilet..
Kitchen pulak kena kunci.. so tak boleh nak masuk...mujuq bawa motohome.. so masak air.. makan maggie cup sudah...


Parking kami di Dunedine

Map Dunedine Holiday Park

Posto. Posto to "mohd zubir"

ni la cara dia letak surat. dalam tu ada password wifi. password toilet

Oleh sebab dapur tutup.. kita makan maggi je la.. hahaha

kitchen dia best.. banyak barang

layout dalam kitchen

ada mircowaves


saiz dia tak besar sangat

Reception Office

Our Caravan



sini baru sempat ambik ambik gambar



port wajib ambik gambar

motel yang comey.. untuk yg bawa kereta. so boleh sewa motel comey comey cam ni

Amber Kiwi Holiday Park

Ni adalah last holiday park kami di South island...waktu kami sampai di Amber Kiwi Park ni, cherry blossom tengah full bloomed, cantik sangat..nak jadi rezeki.. dapat parking betul betul depan
pokok sakura..
macam biasa, kami sampai malam..lebih kurang pukul 10, sebab dari Dunedine...sampai dah sunyi dah...macam biasa..jangan lupa call dulu kalau lambat..

Parking di Amber park



Ni kitchen dia.. Tak kunci dan tak tutup lampu...

dalam kitchen

Tengah malam, melantak.. hahaha


Breakfast di bawah pokok sakura


Bunga merata -rata

Depan motohome









Home stay- Airbnb ( Auckland)

Ni out last stay di NZ. Actually ikut plan awal, time ni dah balik Malaysia. Nak jadikan cerita AA tukar schedule.. kita org tak sempat nak catch flight tu.. so maka kami pun extend la duduk lagi 1 malam ni Auckland ni

Owner rumah ni orang malaysia.. tapi dah jadi PR NZ..cantik rumah dia..rumah dia atas bukit... view malam dia cantik...Kiranya location dia agak stategik, tak jauh dari Airport dan City center.