Monday, January 15, 2018

Renovation update

Fix lantai toilet leaking

              Sebelum                                        Semasa                                       Selepas
      
Epoxy flake flooring. Cost RM970 (2 warna). Kalau 1 warna, RM800. Applicable utk size toilet below 30 square feet.

Melancong ke Jepun : Itinerary

As salam. .
#takbolehmoveonlagi😉
Saya nak share itinerary 9 hari ( 7th Dec -15th Dec 17) sepanjang di tokyo. No of pax 6 org. 2 adult 1 teenage 3 children. Youngest 6 tahun. . Itinerary tak berapa pack sebab nak suit dengan anak anak. . Tak larat jalan 😆 kan Mohd Zubir Khalid Day 1 & 2.  Arrival on time ..tapi beg pulak lambat keluar.. so malam tak sempat ke homestay. So tidur di airport.. so early morning ambil 1st tren untuk ke homestay.. Tiduq cukup cukup. . Tgh hari baru bergerak. Beli tiket,sinkasen ect -- Euno park & Euno Zoo Ameoyokocho market.

Depan Euno Zoo

Euno Park

Day 3
Hakone - Met Fuji San.
Ambil pakej Hakone Free Pass
Shinjuku -- Hakone yumoto (train)- bas -- Pirate Ship -- Ropeway -- Cabel car

Pirate Ship di Hakone

Depan Lake Ashi

Day 4
Akihabara - {shopping casio} -- Shibuya crossing -- Yoyogi Park -- Harajuku --Tokyo Government Metropolitan building


Nak beli tiket Disney


Day 5 : Disneyland


Tiket Disneyland ni beli di Disney shop

Day 6 : Disney Sea

Dinner dekat Zarbini Brothers


Day 7 : Muzium Doraemon -- Odaiba

Tunggu Bas nak ke muzium

Muzium Doreomon

Odaiba

Day 8
Skiing @ Mt Naeba, Niigata
Naeba Prince Resort
(Plan nak ke iwappara.. tapi belum buka).
Ambil tokyo wide pass dari Euno ke Echigo Yuzawa. Naik shutter bas 40 minit ke resort





Day 9
Checkout -- simpan luggage di Euno -- Asakusa -- Nature & Science Museum Euno -- Airport





Tuesday, January 02, 2018

Melancong ke Jepun : Persedian & Tips

As salam. ..
Saya nak share beberapa tip tip persediaan ke/semasa di Jepun yg saya dan hubby Mohd Zubir Khalid buat. .Hopefully dapat membantu especially yg bawa anak anak bawah 12 tahun. 1. Injection influenza. Terbaik diambil sebulan sebelum ke Jepun 2.Surat kedutaan Malaysia di tokyo. Surat di hantar melalui email ke kedutaan. Antara info yg perlu di masukkan dalam emel adalah detail perjalanan,no of pax,tempat tinggal di Jepun, pasport,etc




3. Tag keselamatan anak
Ni saya dapat dari group RTJ. Tag ni letak info penting. .if anak kita missing ( minta dijauhi), orang boleh hubungi.



4. Insurance
Of course ni paling penting. Kami ambil dari etiqa.

 5. Ubat ubat
Segala jenis ubat yg perlu. Anak no 3 saya kena ambil ventolin if dia batuk.. so dapatkan dari klinik. Elok juga bawa ubat nasal untuk hidung. Jangan lupa losyen badan,cream muka dan lip balm



6. Mini rice cooker
Kami bawa mini rice cooker. ( refer gambar nanti) boleh masak walaupun bila check voltan lain😅



















7. Kad halal.
Saya dapat info card ni dari group RTJ ni. . Saya print.. dan buat macam kad kecil. Saya bawa dan gunakan untuk beli barang especially makanan...



7. Others
i) seluar track kalis
Untuk jimatkan cost masa main ski,😅 kami bawa seluar track plastik (kalis air). Dlm seluar biasa, luar seluar nipis, waterproof ni.. Beli di jusco rm9. So tak payah risau seluar basah masa main snow...dan tak payah sewa baju untuk ski dekat ski resort.




ii) botol bidet
Untuk toilet yer..senang. .tapi skrg toilet di Jepun dah ada toilet bidet



iii) sim card.
Saya guna hello 1010 yg dibeli dari annie dari group RTJ ni. ... so sampai airport terus boleh guna telefon.


Thursday, September 21, 2017

Lombok With Love (Summary)



Lombok With Love part 1
Lombok With Love part 2
Lombok With Love part 3
Lombok With Love part 4
Lombok With Love (summary)

Lombok With Love : The End

Day 4 : 1st August 2017

Dah last day hari ni... sedih dah nak balik.. nak tinggal Lombok yang awesome ni....
Hari ni takde apa apa activiti sangat.. just shopping then terus ke airport

Bot datang pick up pukul 10 pagi...so pagi tu sempat ke laut dulu mandi laut.. then boleh la en hubby naikkan dron dulu ..
Dari teluk nara, kami ke tempat jual mutiara.. lunch di sana.. (tak ingat kedai apa).. then terus ke tempat souvenir... dari sini kami trus ke airport

Flight on schedule... seblum tu aku lupa.. ada tragedy sikit... hahahha.. monopod kami kena rampas. kata Pak kastam.. " bisa ketuk kepala pilot" adoi... berapa airport dia lepas,.. kat lombok monopod kami terkandas,... hahahha.....

Kami sampai KLIA2 lebih kurang pukul 10.30 mlm.... dari airport, naik ERL ke putrajaya sentral untuk pick up kereta... sampai rumah almost pukul 12.. penat.. tapi Lombok memang seronok...

Lombok with 1001 kenangan... akan ku jejak lagi Lombok...# lombok seronok.. xoxo
mata tengok mana ntah.. hahahha

depan bilik


dengan tour guide mr Galib

Teluk Nara

Malaka

Lombok with Love : Part 4

Day 3 : 31st July 2017

Hari ni activiti adalah ke Pink Beach.. so awal pagi bot dah tunggu untuk ke Teluk Nara. dari sini kami akan naik van sebelum naik bot lagi untuk ke pink beach. If kita tengok map.. pink beach dengan teluk nara ni cam end to end.. timur ke barat.. jauh... :-) memang tobat dah tak mau pie.. hahahha.. tapi bak kata hubby aku.. if tak pergi kita tak tau macam mana... dah pie nie... tobat dah.. insaf.. hahha...
Dari teluk nara, kami lunch di tengah jalan...sedap makanan kat RM Taliwang Nada Alam Nyaman    ( panjang nama kedai) Then sampai di jetty Tanjung Luar. lebih kurang pukul 1pm. tengok ombak pun dah gerun.. hahaha... kami solat dulu kat sini.. then baru naik bot ke pink beach

Journey ke Pink Becah lebih kurang 1 jam ++.. on the way ke pink beach kami singgah di Gili Pasir. Apa yang awesome tempat ni adalah.. tengah tengah laut ada gumuk pasir...hubby aku tanpa berlengah terus naikkan dron.... kena cepat sebab air nak pasang.. nanti pulau ni akan hilang..
Ingatkan singgah kat gili pasir saja.. rupanya.. tengah laut tu ada org jual lobster... fresh ok dari laut.. harga dia lebih kurang 600ribu untuk 1 kg... kami beli,karang bakar kat Pink Beach. Sampai di pink beach.. kami tercari cari pink beach.. hahha..sapa tak nampak pink.. pendek umoq.. hahha ( tiru script Nujum Pak belalang) rupanya.. pink beach ni akan ketara pinknya waktu pagi.. kami sampai dah dekat pukl 3 petang kot... hahaha

Balik dari pink beach laut lagi bergelora.. hahahah.. debar woii.. kami adalah last group yang left pink beach.. lagi gerun .. must reach Tanjung Luar before sunset.. tak mau malam.. takut...tapi nak tak nak balik ke gili trawangan tetap naik boat malam.. hahaha.. kita layan jer gambar ni... walaupun penat.. tapi pengalaman tu sangat awesome....
Kalau nak ikutkan. .if sapa yg stay kat gili trawangan. . Tak payah nak buat byk sangat activity pun ok. .Pulau tu sendiri byk attractions. ..snorkeling boleh depan pantai je. 
Gili Pasir

Pink Beach yang tak berapa pink.. hahahha

Gili Pasir



View dari dron di Gili Pasir
Lobster fresh dari laut..




Kolam lobster


Crepe yang sedap... on the balik ke hotel

Lombok With Love part 1
Lombok With Love part 2
Lombok With Love part 3
Lombok With Love part 4
Lombok With Love : The End
Lombok With Love (summary)

Lombok with Love : Part 3

Day 2: 30th July 2017

2nd day adalah activiti air... snorkeling.. yes!.. ada 3 gili kami akan pergi which are dari Gili Trawangan ke Gili Mano and last sekali ke Gili Air.. Lunch di Gili Air.. Pulau pulau ni penuh dengan mat saleh dan minah saleh

Tgh hari balik ke hotel, rehat.. petang activity berbasikal dan tengok sunset di Ombak Sunset. Sewa basikal RM15/ day ...murah ahhaah..puas la juga kayuh basikal.. hahhaa ....keliling pulau....takde la beasr sangat.. if tak naik basikal.. boleh sewa kereta kuda... tapi mahal sikit la 1 way Rm30. kami pilih naik basikal....selain boleh explore pulau,senang nak manage masa..kami sewa terus dari hotel.. lepas kayuh basikal...malam sakit badan.. hahaha.... padan muka :P

nak tengok penyu

Atas boat

Gili Air

Get ready nak pergi laut

Gili Air




Tunggu sunset

lepas mandi laut..mandi swimming pool pulak


view dari dron

jom naik basikal

Sunset di Ombak Sunset

Lombok With Love part 1
Lombok With Love part 2
Lombok With Love part 3
Lombok With Love part 4
Lombok With Love : The End
Lombok With Love (summary)