Thursday, October 25, 2018

New Zealand Roadtrip- Makanan

Gendang gendut tali kecapi...🎵🎵🎵🎵
Kenyang perut senang hati...🎶🎶🎶

Oleh kerana sepanjang di NZ kami menggunakan caravan.. so opinion yang terbaik untuk makanan.. adalah memasak.. hahaha.... of course ada juga tempat yang makan di kedai.. but.. mostly kami  masak either dalam caravan or di dalam camp site kitchen.

Actually kami lebih banyak masak di kitchen camp site sebab tak nak caravan nanti berbau sgt.. lagipun dapur dekat camp site lagi senang.. besar.. dapur pun banyak...sink dekat sebelah je.. so senang.. clean as you  go.
contoh dapur di camp site. nie di Dunedine
dapur di Amber Kiwi Park Christchurch. Siap ada periuk nasi

Di Airport Lodge Motel

Dapur di Dunedin

Ruang Makan

Dapur di Homestay di Auckland

Untuk persediaan memasak ni.. benda pertama yg paling penting adalah itinerary  makanan. So senang nanti nak plan schedule dan juga preparation bahan mentah nanti...(Saya ni jenis planning sikit.. tak suka kelam kabut)

Detail itinerary makanan

Rempah ratus...🍜🍛dan perencah, pes di bawa dari Malaysia..
Bahan mentah beli dari Park and Save. Beg makanan dalam 30kg...kami just masukkan dalam beg canvas siam tu jer.. senang.. sebab nanti balik makanan tu dah habis...so boleh buang je...
Orang cakap kastam NZ  straight sgt.. memang pun.. so silalah declare semua yg kita bawa tuu... at least nanti dia buang.. tak kena denda.. if kita tak declare... penalti dia 400NZD. banyak tuu...

beg canvas yg yang hitam tu.. leatk kotak kiri kanan untuk elak kemek.then wrapping dengan plastic.balik kita buang je

Untuk memudahkan urusan.. buatlah list yg tersusun.. so senang dia nak check.  Macam kami... saya buat list bergambar.. alhamdulilah.. pegawai tu cuma tengok list.. tanya sikit sikit.. lepas.. uhh.. sujud syukur...

List makanan yg bagi dekat kastam

So enjoy menu menu kami sepanjang di  NZ..

Antara menu menu kami masak
Di Wanaka

Te Anau Holiday Park

Deer Falt Free Camp site. Singgah lunch di sini

Tengah malam ni.. sejuk .. hahha tu yg lapaq

Di homestay
Next topic :
->  New Zealand Roadtrip - Summary of the journey

Monday, October 22, 2018

New Zealand Roadtrip - Summary of the journey

Saya nak share trip NZ kami..di North & South island. ...( kot kot la ada kawan kawan yg berminat nak pie NZ jugak..sharing is caring...😘😘😘)



Plan trip ni setahun in advance.. so beli tiket bulan Sept 2017 ( masa AA buat zero fare dapat RM 1300.. murah la kot.. NZ kan.. jauh tuu🤣) dan travel Sept 2018 
Date travel : 8th September - 17th Sept 2018 
Total Budget / pax ( all in termasuk flight & makan)= RM 4261 (tak tau la murah ke mahal.. hahhaa.. since kita org plan 1 tahun in advance so tak terasa la sangat nak kumpul duit) kami 6 orang.. so banyak yg boleh sharing.

Summary journey di South island


Summary of Budget


Transportation :Drive sendiri
Di North Island - Estima dan Hyundai
Di South Island Britz motohome ( 6 seater) booking thru Ahmad Caravan) sebab compare direct booking dari website britz dengan ahmad caravan almost sama. So dekat ahmad caravan nii ada talk.. so boleh tanya tanya if ada apa apa....

Nak naik caravan ka MPV.?
Motohome vs MPV
Lepas buat detail study, cost both lebih kurang sama.. oleh sebab nak bawa motohome dekat other country maybe susah.. so why not try dekat NZ.( boleh refer attachment for comparison kos) 

comparison MPV vs Caravan

So nii summary of Our journey . Detail day by day journey nanti saya akan ceritakan nanti

Day 1 - 8th Sept 2018
KLIA 2--> Gold Coast-> Auckland



Kia Ora.... selamaat mendarat.. debaaran ke imigresen.. hahahah

Day 2 - 9th Sept 2018 - Total journey 116 km
Arrived Auckland.Urusan di Imigresen ok.. takde masalah..even kami bawa beg besar yg letak makanan.Kami buat list makanan bergambar.. so senang.. pegawai tu tengok list ok.. tak buka beg pun... syukur.. Ambil kereta dari Apex...
( Hunydai Starex) Lepas ambik kereta terus drive ke Hamilton. Check in di Anglesea Motel.
On the way ke sini, kami beli Fish and Chip. Solat tidur.. sebab esok pagi nak ke Matamata.



Day 3- 10th Sept 2018 -Total journey 247km
Trip Hobbiton Tour pukul 9.30 am. habis tour kami ke Fez Kebab di Matamata town untuk beli lunch. Dari sini kami ke Waitamo Islamic Center untuk solat jamak
Usai Solat kami ke Hamilton Garden untuk makan lunch tepi tasik. Kemudian drive back to Return car di Auckland. Lepas return car, back to airport --> untuk ke Christchurch
sampai Christchurch dalam pukul 9 mlm. Call Airport Lodge Motel untuk pick up dekat airport.Jangan lupa book terus untuk esok punya transportation. Ours at 8.00 am





Day 4 - 11th Sept 2018 - Total journey 260km
Awal pagi tu kami try tanya motel PIC instead hantar kami ke airport, boleh tak hantar terus ke Britz. Dia kata ok.. hahha.. cantik. So dari motel kami terus ke Britz untuk pick up motohome.
Lama juga process nak setelkan motohome ( dalam 2 hour juga) Lepas setel ke Park &Save utk beli grocery, ayam,sayur etc. kat sini ada tragedi sikit.. nasib ambik zero access untuk insurans.. syukur..
Route hari ni adalah Rakaia Gorge (Singgah Makan, Solat)--> Church of Good Shepherd--> Lake Tekapo Motels & Holiday Park--> Star Gazing Activity(Mt John Observatory)



Day 5 - 12th Sept 2018 -Total journey 316 km
Lake Pukaki (Parking kat tepi)-->Mt Cook (Hooker Valley)-->High Country Salmon Farm --> Lindiss Pass View Point-->Wanaka Lakeview Holiday Park



Di Mt Cook ni kami tersalah trekking.. hahhaha.. tersalah baca.. so 1st trekking ke Kea Point( rasanya jarang org ke sini) hhahah.. tapi view tetap amazing.
turun balik baru ke Hooker valley. Energy pun dah kurang.. dan masa pun tak cukup.. kami hanya ke 1st bridge saja.




Day 6 - 13th Sept 2018 -Total journey 417km
Wanaka LonelyTree-->Mrst Jones Fruit Stall--> Cromwell--> Arrowtown-->Bennetts Bluff Lookout  -->Glenorchy Wharf-->Te Anau Top 10 Holiday Park
Hari ni sepanjang hari hujan, plan asal nak ke coronet ( tapi Britz kata Motohome tak boleh naik.. sudah.. tak berani pulak... then ubah plan untuk ambik shutter bas..tapi sayang, kami terlambat pulak...nak catch bas( takde rezeki).Hari ni memang long journey betul. kami sampai di Te- Anau dah almost 10 mlm.. Oleh kerana perut lapaq, kami masak malam malam.. utk dinner dan utk bekalan esok ke Milford sound





 Day 7 - 14th Sept 2018 -Total journey 571km
Te-Anau -->Homme Tunnel-->Milford Sound cruise--> Deer Flat Campsite( solat and lunch)  -->Mirror Lake-->Dunedin Holiday Park
Hari ni the longest kilometer yg kami buat ( sebab time tak cukup) hahah.. nasib ada 3 driver.. so bergilir-gilir bawa motohome.Sampai di Dunedine almost 10 malam juga. dekat holiday partk ni Kitchen dia tutup 9 malam. so dah tak boleh masuk kitchen dah.. so dinner makan maggie cup saja.. hahhaha..




Day 8 - 15th Sept 2018 -Total journey 422km
St Kilda beach --> Dunedin Railway-->Tunnel Beach-->Meoeraki Boulders-->Amber Kiwi Holiday Park
Pagi pagi rupanya ada pasar pagi dekat area Dunedine Railway ni...and Dunedine ni cherry blossom is everywhere... sawan kejap tengok bunga sakura.. hahhaha.. lepas di Dunedine kami terus ke tunnel beach. ( Awas yg ada semput) hahaha.. cabaran masa nak daki balik ke parking.. hhhahaa...Hari pun journey agak jauh.. takpe.. kita redah je...Sampai di Amber Kiwi Park ni almost 10.30 mlm...
Kitchen tak tutup... dan motohome parking betul betul depan kitchen.. apa lagi.. masak nasik walaupun tengah malam






 Day 9 - 16th Sept 2018 -Total journey 20 km
Chrischurh-->Botanical Garden--> DF Souvenirs-->Return Motohome
Auckland -->Pickup rental car @ Mint rental (Aintree Ave) Estima-->Airbnb (Solat)-->Park and Save (beli Coklat )-->Viaduct Harbour



 Day 10- 17th Sept 2018 -Total journey 25 km
Mt Eden--> Airport-->Back to KL




Previous topic :
-> New Zealand Roadtrip- Makanan

Tuesday, July 24, 2018

Aircond installation


Aircond installation  on 15 August 2016  (for future reference).

Installation cost
----------------------
2.5hp : RM1054
1hp bilik bawah : RM595
1hp bilik atas     : RM540
1hp hall atas      : RM445
Powerpoint for AC only : RM200
Powerpoint from db board : RM540


Aircond price
-----------------
2.5HP aircond : RM2312.1
1.0HP aircond : RM1035.17

Tuesday, February 20, 2018

Melancong ke Jepun : Makan Makan

Saya nak share makan makan kami sekeluarga sepanjang di Tokyo ( 9 hari trip 7th - 15th dec) yang lepas. . Since ada 4 org anak yg sentiasa lapaq... 😉 so setiap hari memang kami makan nasi...if nak makan luar setiap hari. . Sakit juga. .hahaha.. as preparation,saya buat detail itinerary untuk makan. . Breakfast lunch and dinner according to itinerary berjalan . .. Senang budget dan senang nak set siap siap nak makan mana ..kedai mana etc.😁Our saver adalah nasgera. Our favourite adalah nasi lemak, nasi goreng kampung, nasi goreng cina dan nasi asam pedas. Beli online. Senang dan mudah. . Masuk air 2 minit siap.  http://www.nasgera.my/ Besides that, kami try kebab Doners @Asakusa. Nasi kat Chiken man di Ameyokocho.


Di Diner Kebab @ Asakusa


Di Chicken Man @ Amaeyokocho
Di Disneyland bawa bekal. Inform halal..dia bagi bawa masuk. Di disneysea, lunch bawa bekal. Dinner makan Mozarella Pizza untuk vegetarian.


Nasi masak siap siap di homesaty bawa ke Disnesyland And Disneysea
Mozarella Cheese Pizza

Pizza di Zarbinni Brother di Disneysea


Lunch di Disnesea. Makan bento yg dimasak dari rumah
Lain lain air coklat van houten berbelas kali beli. . Hahaha. . Fuji apple,strawberry and persimmon memang superp.


Orang jepun percaya makan sebiji black egg ni umur akan panjang 5 tahun 


mochi


Onigiri




Hot coklat di Doremon Muzium


Ice cream Mc D, 200 yen satu


Sebab makan nasgera, senang dan mudah nak makan di mana saja


Marion Crepe di Harajuku
Ht chocolate


Bahulu ikan di Asakusa
Makanan yg kami bawa

Hopefully boleh bantu kawan kawan kat  yg ramai anak 😉. dan lapaq memanjang. .sebab sejuk..Hahaha. .


Melancong ke Jepun : Itinerary

Melancong ke Jepun : Persedian & Tips