Tuesday, February 20, 2018

Melancong ke Jepun : Makan Makan

Saya nak share makan makan kami sekeluarga sepanjang di Tokyo ( 9 hari trip 7th - 15th dec) yang lepas. . Since ada 4 org anak yg sentiasa lapaq... 😉 so setiap hari memang kami makan nasi...if nak makan luar setiap hari. . Sakit juga. .hahaha.. as preparation,saya buat detail itinerary untuk makan. . Breakfast lunch and dinner according to itinerary berjalan . .. Senang budget dan senang nak set siap siap nak makan mana ..kedai mana etc.😁Our saver adalah nasgera. Our favourite adalah nasi lemak, nasi goreng kampung, nasi goreng cina dan nasi asam pedas. Beli online. Senang dan mudah. . Masuk air 2 minit siap.  http://www.nasgera.my/ Besides that, kami try kebab Doners @Asakusa. Nasi kat Chiken man di Ameyokocho.


Di Diner Kebab @ Asakusa


Di Chicken Man @ Amaeyokocho
Di Disneyland bawa bekal. Inform halal..dia bagi bawa masuk. Di disneysea, lunch bawa bekal. Dinner makan Mozarella Pizza untuk vegetarian.


Nasi masak siap siap di homesaty bawa ke Disnesyland And Disneysea
Mozarella Cheese Pizza

Pizza di Zarbinni Brother di Disneysea


Lunch di Disnesea. Makan bento yg dimasak dari rumah
Lain lain air coklat van houten berbelas kali beli. . Hahaha. . Fuji apple,strawberry and persimmon memang superp.


Orang jepun percaya makan sebiji black egg ni umur akan panjang 5 tahun 


mochi


Onigiri




Hot coklat di Doremon Muzium


Ice cream Mc D, 200 yen satu


Sebab makan nasgera, senang dan mudah nak makan di mana saja


Marion Crepe di Harajuku
Ht chocolate


Bahulu ikan di Asakusa
Makanan yg kami bawa

Hopefully boleh bantu kawan kawan kat  yg ramai anak 😉. dan lapaq memanjang. .sebab sejuk..Hahaha. .


Melancong ke Jepun : Itinerary

Melancong ke Jepun : Persedian & Tips

Monday, January 15, 2018

Renovation update

Fix lantai toilet leaking

              Sebelum                                        Semasa                                       Selepas
      
Epoxy flake flooring. Cost RM970 (2 warna). Kalau 1 warna, RM800. Applicable utk size toilet below 30 square feet.

Melancong ke Jepun : Itinerary

As salam. .
#takbolehmoveonlagi😉
Saya nak share itinerary 9 hari ( 7th Dec -15th Dec 17) sepanjang di tokyo. No of pax 6 org. 2 adult 1 teenage 3 children. Youngest 6 tahun. . Itinerary tak berapa pack sebab nak suit dengan anak anak. . Tak larat jalan 😆 kan Mohd Zubir Khalid Day 1 & 2.  Arrival on time ..tapi beg pulak lambat keluar.. so malam tak sempat ke homestay. So tidur di airport.. so early morning ambil 1st tren untuk ke homestay.. Tiduq cukup cukup. . Tgh hari baru bergerak. Beli tiket,sinkasen ect -- Euno park & Euno Zoo Ameoyokocho market.

Depan Euno Zoo

Euno Park

Day 3
Hakone - Met Fuji San.
Ambil pakej Hakone Free Pass
Shinjuku -- Hakone yumoto (train)- bas -- Pirate Ship -- Ropeway -- Cabel car

Pirate Ship di Hakone

Depan Lake Ashi

Day 4
Akihabara - {shopping casio} -- Shibuya crossing -- Yoyogi Park -- Harajuku --Tokyo Government Metropolitan building


Nak beli tiket Disney


Day 5 : Disneyland


Tiket Disneyland ni beli di Disney shop di Shibuya

Day 6 : Disney Sea

Dinner dekat Zarbini Brothers


Day 7 : Muzium Doraemon -- Odaiba

Tunggu Bas nak ke muzium

Muzium Doreomon

Odaiba

Day 8
Skiing @ Mt Naeba, Niigata
Naeba Prince Resort
(Plan nak ke iwappara.. tapi belum buka).
Ambil tokyo wide pass dari Euno ke Echigo Yuzawa. Naik shutter bas 40 minit ke resort





Day 9
Checkout -- simpan luggage di Euno -- Asakusa -- Nature & Science Museum Euno -- Airport







Melancong ke Jepun : Persedian & Tips
Melancong ke Jepun : Makan Makan @ Tokyo

Tuesday, January 02, 2018

Melancong ke Jepun : Persedian & Tips

As salam. ..
Saya nak share beberapa tip tip persediaan ke/semasa di Jepun yg saya dan hubby Mohd Zubir Khalid buat. .Hopefully dapat membantu especially yg bawa anak anak bawah 12 tahun. 1. Injection influenza. Terbaik diambil sebulan sebelum ke Jepun 2.Surat kedutaan Malaysia di tokyo. Surat di hantar melalui email ke kedutaan. Antara info yg perlu di masukkan dalam emel adalah detail perjalanan,no of pax,tempat tinggal di Jepun, pasport,etc




3. Tag keselamatan anak
Ni saya dapat dari group RTJ. Tag ni letak info penting. .if anak kita missing ( minta dijauhi), orang boleh hubungi.



4. Insurance
Of course ni paling penting. Kami ambil dari etiqa.

 5. Ubat ubat
Segala jenis ubat yg perlu. Anak no 3 saya kena ambil ventolin if dia batuk.. so dapatkan dari klinik. Elok juga bawa ubat nasal untuk hidung. Jangan lupa losyen badan,cream muka dan lip balm



6. Mini rice cooker
Kami bawa mini rice cooker. ( refer gambar nanti) boleh masak walaupun bila check voltan lain😅



















7. Kad halal.
Saya dapat info card ni dari group RTJ ni. . Saya print.. dan buat macam kad kecil. Saya bawa dan gunakan untuk beli barang especially makanan...



7. Others
i) seluar track kalis
Untuk jimatkan cost masa main ski,😅 kami bawa seluar track plastik (kalis air). Dlm seluar biasa, luar seluar nipis, waterproof ni.. Beli di jusco rm9. So tak payah risau seluar basah masa main snow...dan tak payah sewa baju untuk ski dekat ski resort.




ii) botol bidet
Untuk toilet yer..senang. .tapi skrg toilet di Jepun dah ada toilet bidet



iii) sim card.
Saya guna hello 1010 yg dibeli dari annie dari group RTJ ni. ... so sampai airport terus boleh guna telefon.