Sunday, September 25, 2016

Penginapan di Perth

Sepanjang di Perth, kami hanya duduk di 2 tempat.

a) 1st day di Restawille Motel di Busselton yang di book melalui Agoda

Motel di Busselton

b) Homestay di Thornlie. Owner dia adalah orang Malaysia. Booked melalui Airbnb. Rumah ni dilengkapi dapur,washing machine dan 3 bilik tidur. Untuk harga sile check dekat detail  post persediaan.
Bilik Tidur

Dapur


2nd Bedroom

Ruang Tamu



1) Persediaan ke Perth
     - Penginapan
2) Perth Travelog : Day 1 - Part 1Part 2
3) Perth Travelog : Day 2
4) Perth Travelog : Day 3 - Part 1Part 2Part 3
5) Perth Travelog : Day 4

Saturday, September 24, 2016

Makanan dan Food Places di Perth

Variety food food yang kami makan... Kami tak skip langsung meal.. tambah lagi ada . hahhaha

Fish & Chip
Signature of Perth. Memang wajib try. Average price dalam AUD10. Amount dia besar dan banyak. Puas hati makan, boleh tahan kenyang sampai malam. Kami try di 3 daerah sepanjang di WA nie which at:
1. LJ di Lancelin
2. Blue Ocean di Augusta
3. Ciceollos di Freemantle

Curros
Lagi satu menu wajib di Perth, adalah curros. Kami makan di San Curros di Freemantle. Prefect combination dengan hot coffee...Marvelous

Hot Chocolate
Seharusnya di Margaret River Chocolate Factory

Pavlova
Sebab nak makan strawberry Australia, so kami bawa crust dari Malaysia. whipped cream pulak beli di Coles

Nando's
Nandos di sini halal, so tak payah was was.. if dah jemu makan ikan. so bolehlah makan ayam. Kami makan Nandos di Beechboro on the way dari Caverham. dalam 10 minit cam tu..

Makanan Melayu
Ada kat Insan Cafe.. semua ada masakan Melayu.. tom yam, nasi goreng.,Average orice AUD10
teh tarik dia sedap... AUD3.. equal to RM12... hihih...kedai ni betul betul tengah city

Makanan Segera
Selain dari maggi cup, kami bawa Nasi Segera dari Nasgera. Hanya masukkan air panas, 2 minit siap. Paling recommeded adalah
1.Nasi Lemak ( ada kacang, sambal, ikan bilis)
2. Nasi goreng
3.Nasi Asam Pedas. ( Asam pedas memang sedap ank best lagi tambah la lauk Brahim)

Dessert
Kami pergi Danish Patisserie. Sini ada halal logo, so tak payah was was

List of Summary Makanan kami
Makannan yang kami makan sepanjang di Perth

Tengok saiz Fish & Chip dia.. gila kenyang

Hot Chocolate

Nasi Segera dari Nasgera

Food declaration List untuk immigration


1) Persediaan ke Perth
     - Penginapan
2) Perth Travelog : Day 1 - Part 1Part 2
3) Perth Travelog : Day 2
4) Perth Travelog : Day 3 - Part 1Part 2Part 3
5) Perth Travelog : Day 4

Perth Travelogue : Day 4

Hari ni dah hari last kami kat sini.. sedihnya….kejap saja dah nak balik… hahhaha.. happy pun ada juga sebab dah banyak hari tinggal budak budak…. Lepas kemas rumah… sarapan, kami pun bergerak…..check out process hanya dengan tinggalkan kunci dalam tempat yang sama kami check in dulu... Since kita duduk ala ala rumah, sure  make sure la rumah tu bersih balik macam masa kita sampai....

Hari Last ni kami hanya di Freemantle. Tak jauh pun.. lebih kurang 30 minit jouney Sampai je ke Freemantle, kami terus ke San Curros untuk makan churros yang super duper sedap. ada banyak jenis,so aku dengan hubby ambik yang for 2 punya.. sekali dapat.. bapak punya banyak dan besar..


Curros and Hot Coffee


Lepas makan curros, kami jalan jalan di kawasan pier.. subhanallah.. indah sungguh view kat situ… Warna biru laut dan langit cam bergabung…sama sama biru…

Lepas posing lebih kurang, kami pun lunch di Cicerello's.. Menu biasa.. Fish & Chip.. hahhaa..makan sampai lebam... sambil makan.. kami ditemani dengan burung camar yang sibuk nak makan juga.... Lepas makan kami pun gerak ke airport.






On the way ke airport, kami just singgah di stesen minyak untuk refill balik minyak. Kereta kena dipulangkan dengan full tank.

Sampai je airport  pulangkan kereta, dia minta letakkan kunci dalam box yang di sediakan. Then kereta mesti di park di lane 9 atau 10.

Selepas kami setelkan kereta.. kami terus masuk ke boarding sebab  masa tu timing ngam ngam jer.. nak rush check in dan solat lagi....Boarding time pukul 2. Masa tu dah 1.30+.. 

Masa boarding ni kita kena isi borang warna hijau....tips untuk semua.. since dari gate to pintu boarding ni banyak yang kita kena tempuh.. better awal so kita tak la rushing nanti. Checking imigresen pun ambil masa juga.nak isi borang hijau tu lagi. jadi better awal...

Flight kami 4.30 petang... as schedule... kami sampai di KL pukul 9.30  malam... letih.. but one of most memorable trip... akan ku jejak lagi bumi Perth ni.. Insya Allah.



Bye Bye Perth


1) Persediaan ke Perth
     - Penginapan
2) Perth Travelog : Day 1 - Part 1Part 2
3) Perth Travelog : Day 2
4) Perth Travelog : Day 3 - Part 1Part 2Part 3
5) Perth Travelog : Day 4