Saturday, July 14, 2012

Perginya seorang jihad Abdul Khafiz Bin Mohamed Norok


Emm.... siapa sebenarnya Abdul Khafiz ni pada aku.... actually, dia adalah sepupu kepada suami aku... Sepanjang aku kenal dia... Khafiz seorang yang amat baik. seorang "Hafiz" dari Darul Quran, anak yang soleh......Khafiz ni seorang yang lemah lembut, yang percakapannya amat teratur, sopan,  dan nada suara yang rendah bila bercakap dengan orang......

Mungkin ada benarnya juga, ada pepatah English selalu sebut " Only the good die young"

Terkejut  dan sedih bila dapat tahu berita nie....mmmmm apa-apa pun.. Semoga Fak Minah sekeluarga tabah dalam menghadapi dugaan ini.... Semoga Roh Khafiz di tempatkan di tempat orang-orang yang beriman.....Amin.

Al Fatihah ( Sama-sama kita sedekahnya kepada arwah)



p/s- Nie adalah gambar dari Utusan tahun lepas, dari Salam Perantau .

Saturday, June 09, 2012

Permata- permata Hati Mama & Abah

Nur Anis Batrisyia- 8 tahun

 Nur Aida Batrisyia- 6 Tahun

Muhammad Alif Irfan- 31/2 tahun

                                   
 Muhammad Arif Ikmal- 7 bulan


Arif Ikmal 7 Bulan


Alhamdullilah 7hb yang lepas, Arif genap 7 bulan..... anak mama yang ni sangat riang..... suka ketawa... Semoga Arif membesar bagai johan......



Friday, April 06, 2012

Singapore Trip 9th -10th March 2012


Day 2

 Part I

Sarapan pagi, kami still ambik Nasgera... kali nie nasik lemak pulak..... mm.. oklah buat sarapan.. kenyang anak-anak.....Kami gerak dari hotel dalam pukul 9.30 pagi.. Today event : Singapore Zoo. China Town, and Merlion Park. ( kalau tengok dalam list this zoo is no 1 zoo in the world)
Macam biasa, tiket dibeli online.. ntah.. tak ingat berapa harga dia... tapi untuk parking, SD5... bayar guna auto pass.....


Malas nak citer panjang panjang dekat zoo... tapi if nak descripe in one word... “superp” memang padan lah dia no 1 dalam dunia.....dekat zoo ni ada banyak activities.... @animal show... yang sempat kami tengok Rain Forest Animal Show, Elepant Show... naik bot...


Satu lagi tarikan dekat Zoo ni adalah Kid’s World... Kat sini ada water world ala-ala kat sunway lagoon tu..so boleh budak-budak main main air.... Hari nie lunch kami ada lah KFC... kalau kita tengok dekat depan pintu KFC ada cop Halal Singapore...... kami ambik family bucket dia.... consist of 9 ketul ayam, air, ada chicken popcorn, whipped potato, coleslaw.. murah ok untuk SD la.. semua tu SD30.. janganlah  convert dengan duit dollar.. surelah mahal.....


Masa makan dekat zoo nie.. hujan turun dengan lebatnya... nasib baik kami ada beli poncu kat Malaysia... so semua ada sorang satu...... disebabkan hujan, maka kami tak abis nak round satu zoo.....
Apa-apa pun kami keluar dari zoo dalam kul 7 jugak la..... Facility? Toilet, as usual banyak.... tapi surau takde kat sini... dia ada convert satu bilik sakit jadi surau dekat area Night Safari....telekung memang takde.. kena wuduk dekat toilet.....



 lepas tengok Elephant show



 Kid's World
 Naik Bot



Part II

Actually lepas zoo, our destination adalah china town... tapi oleh kerana semua anak-anak dah terlentok..... dan GPS bawa kami ke China Town Public people packing yang aku tak boleh agak kat mana China town.. + beberapa kali tawaf china town, terus cancel mood nak beli souvenir .....

Then kami pun gerak ke Merlion plak..... nak ambik ambik gambar kat situ konon sambil tengok Hotel yang macam perahu tu.. tup-tup..tempat parking yang diset GPS full... sudah... mana nak terjah lagi....kalau kat Malaysia, boleh jer parking kat mana-mana... nie sebabkan dekat Singapore.. so last sekali aku ajak hubby, jom balik jer la... anak-anak pun dah hanyut dibuai mimpi......

So.. kami terus jer gerak kearah Tuas balik.... banyak jugak yang regret.... nak beli souvinier tak dapat.. nak ambik gambar dekat merlion pun... tak dapat... sebab tu aku awal-awal, ajak pergi dulu China Town dengan merlion... sebab kalau petang budak-budak dah letih... degil dia tak nak..... nak ikut stamina dia saja.......geram pun ada masa tu....

By kul 10pm, kami dah ada dekat Malaysia... heading to my BIL, untuk tumpang bermalam.....

So sekian saja kisah perjalanan ke Singapore this time.. Autopass banyak lagi balance.. so lain kali kami datang lagi...



Singapore Trip 9th - 10th March 2012


Part III

Along the journey to Hotel, we passed by Merlion park, Marina Bay.... and Singapore Flyer.. so awesome...... nak singgah.. anak-anak semua dah tidur... letih sangat.. sebab seharian kat USS

We check in Pearl Fragrant Hotel... Hotel murah kat area Geylang semalam SD90. Dari USS to hotel, it’s only take  20 minit.....mmm... not bad condition hotel untuk budget hotel nyer class...aku membayangkan macam Hotel Ah Hock jer..... mmm... worth for money....

Malam kami makan ala kadar jer.. aku dah bawa bekal nasi Nasgera, Cuma masukkan air panas dah siap... untuk makan malam kami ambik yang perisa asam pedas.... lepas bawa sekali Brahim... oklah.. untuk lapik perut..... 

Katil untuk 3 Adult

P

Bilik Air
                                                                  TV LCD lagi

Nanti sambung pulak Part day 2

Singapore Trip 9th -10th March 2012


Day 1

Aku akan ceritakan dengan detail macam mana perjalanan ke Singapore... kami sekeluarga menghabiskan 2 hari di sana......dan kami bercadang nak drive dekat sana....

Important untuk bawa masuk kenderaan ke Singapore
  1. Auto pass ( beli di Imigresen) harga dia SD10, then ke to up la berapa banyak yang kita nak guna
  2. ERP, kenderaan Malaysia dapat 10 hari free.. so kita kena bayar SD 5 perday
  3. Insurans kereta/ semua kena OK la.. bawa jer.. kot kot dia tanya.. tapi dia tak tanya pun....
Part 1

Kami memualakan perjalanan seawal 6 pagi dari rumah MIL ke Tuas. Perjalanan mengambil masa 1jam 1/2 .... by pukul 8 kami dah lepas Imigresen Malaysia... Cuma sampai di  Imigresen Singapore Q panjang.... mungkin pada waktu tu time peak kot....

Di Imigresen Singapore nie, ambik masa lama skit.... sebab kami kena isi borang putih.. so kalau nak cepat, dapatkan borang putih tu dulu..... kat sini kami abiskan masa dekat 11/2 jam, bukan apa,  1) en Suami kena isi borang sorang-sorang.... ( aku sebuk settlekan Arif berak. Irfan kencing... macam-macam la......)

Lepas setelkan kat imigresen, Hubby pegi beli Auto Pass. Lepas tu gerak ke arah Kastam... kastam cek lebih kurang jer.... bukak bonet kereta lebih kurang.. lepas tu boleh gerak.....

Perkara yang pertama kena buat adalah to up auto pas.... sebab untuk masuk USS, kena SD26....so our first destination adalah to up Autopass... dalam GPS, 7 Eleven  yang terdekat adalah di Teban, lepas to up autopass, kami gerak ke USS..... dari sini kejap jer dah sampai USS... dalam 15 minit... GPS akan bawa kita terus ke Resort World.... lepas tu GPS signal hilang... takpe.. ikut jer singange ke USS Car Park......

Daripada parking, akan nampak escalator besar, naik jer, terus nampak globe yang besar .. trademark Universal Studio.....

mmm.. tiket ke USS, awal awal hubby dah beli online... harga SD70 untuk dewasa, dan SD50 untuk kid..yang bawah 4 tahun free....beg, tak check langsung.. so boleh la songlap apa-apa skit makanan dalam beg.....
jammed dekat nak masuk Imigresen Singapore

Welcome to USS

Tempat wajib ambik gambar.. Bukti pergi USS

Park II

First yang hubby naik adalah Tranformer... sebab kami pergi hari biasa, so tak la ramai sangat orang Q.... then hubby dengan anis naik coller coster apa ntah..... lepas tu main macam macam lah.... emm bila bawa baby nie, yang tak bestnya ada menunggu... nasib baik arif tak meragam sangat.......
Kami makan lunch almost 3.. agak lewat gak..... makan dekat café dekat area Madagascar. Ambik set beriyani SD14, dengan kid meal spaghetti set, dapat spaghetti, air dengan mangkuk carton Madagascar......

We spend whole day at USS.... and we move out near to 7pm.... masa nak keluar tu kami cop tangan dengan invisible ink... konon, konon nak masuk lagi.... tapi all the kids too tired untuk tunggu kren show.... so... lepas possing possing skit... kami pun gerak ke hotel.....

Facility: Ada surau dekat USS... quite comfortable.. telekung semua ada.....toilet, of course... banyak.... Cuma macam biasa.. takde paip dalam toilet.. so bawa bekal botol air mineral untuk basuhan

p/s-Sayang skit sebab tak dapat tengok Shrek, Fiona.... Marilyn Monroe pun tak de....

 bergambar dengan Alexis.. I like to move it, i like to move it move it..



 Puss in Boot
 Mummy Returns




Tempat favorite Irfan.. Loss World 


mmm... akan bersambung Part III nanti.. tungguuu...

Friday, February 10, 2012

My Beloved Family

I love this picture



Arif Ikmal Cukur Jambul dan Berendoi

Pada 5 Feb 2012 @ 12 Rabiul Awal yang lepas, , kami telah mengadakan majlis cukur jambul dengan berendoi Arif.... mmm... meriah jugak kendurinya.....apa-apa pun layan jer pic Arif nie




Tuesday, January 31, 2012

Saturday, January 28, 2012

Pasang wiring ethernet cable (DIY) - Part 3

Final result

final result

wall plug utk rear speaker, subwoofer dan juga wall plug utk ethernet cable.

wire ethernet dari siling ke tv dah selesai ditanam dlm dinding.




Wire ethernet dari siling ke wifi dah selesai ditanam dlm dinding. 
 wire rear speaker kiri dah ditanam dlm dinding. Cuma wall plate jer tak letak.



wire rear speaker kanan dah ditanam di dlm dinding. No wall plate yet.

Tuesday, January 17, 2012

Pasang wiring ethernet cable (DIY)


Masih dlm proses. Next step, tanam cable tuh dlm dinding (the hardest part).


a