Friday, April 06, 2012

Singapore Trip 9th -10th March 2012


Day 1

Aku akan ceritakan dengan detail macam mana perjalanan ke Singapore... kami sekeluarga menghabiskan 2 hari di sana......dan kami bercadang nak drive dekat sana....

Important untuk bawa masuk kenderaan ke Singapore
  1. Auto pass ( beli di Imigresen) harga dia SD10, then ke to up la berapa banyak yang kita nak guna
  2. ERP, kenderaan Malaysia dapat 10 hari free.. so kita kena bayar SD 5 perday
  3. Insurans kereta/ semua kena OK la.. bawa jer.. kot kot dia tanya.. tapi dia tak tanya pun....
Part 1

Kami memualakan perjalanan seawal 6 pagi dari rumah MIL ke Tuas. Perjalanan mengambil masa 1jam 1/2 .... by pukul 8 kami dah lepas Imigresen Malaysia... Cuma sampai di  Imigresen Singapore Q panjang.... mungkin pada waktu tu time peak kot....

Di Imigresen Singapore nie, ambik masa lama skit.... sebab kami kena isi borang putih.. so kalau nak cepat, dapatkan borang putih tu dulu..... kat sini kami abiskan masa dekat 11/2 jam, bukan apa,  1) en Suami kena isi borang sorang-sorang.... ( aku sebuk settlekan Arif berak. Irfan kencing... macam-macam la......)

Lepas setelkan kat imigresen, Hubby pegi beli Auto Pass. Lepas tu gerak ke arah Kastam... kastam cek lebih kurang jer.... bukak bonet kereta lebih kurang.. lepas tu boleh gerak.....

Perkara yang pertama kena buat adalah to up auto pas.... sebab untuk masuk USS, kena SD26....so our first destination adalah to up Autopass... dalam GPS, 7 Eleven  yang terdekat adalah di Teban, lepas to up autopass, kami gerak ke USS..... dari sini kejap jer dah sampai USS... dalam 15 minit... GPS akan bawa kita terus ke Resort World.... lepas tu GPS signal hilang... takpe.. ikut jer singange ke USS Car Park......

Daripada parking, akan nampak escalator besar, naik jer, terus nampak globe yang besar .. trademark Universal Studio.....

mmm.. tiket ke USS, awal awal hubby dah beli online... harga SD70 untuk dewasa, dan SD50 untuk kid..yang bawah 4 tahun free....beg, tak check langsung.. so boleh la songlap apa-apa skit makanan dalam beg.....
jammed dekat nak masuk Imigresen Singapore

Welcome to USS

Tempat wajib ambik gambar.. Bukti pergi USS

Park II

First yang hubby naik adalah Tranformer... sebab kami pergi hari biasa, so tak la ramai sangat orang Q.... then hubby dengan anis naik coller coster apa ntah..... lepas tu main macam macam lah.... emm bila bawa baby nie, yang tak bestnya ada menunggu... nasib baik arif tak meragam sangat.......
Kami makan lunch almost 3.. agak lewat gak..... makan dekat café dekat area Madagascar. Ambik set beriyani SD14, dengan kid meal spaghetti set, dapat spaghetti, air dengan mangkuk carton Madagascar......

We spend whole day at USS.... and we move out near to 7pm.... masa nak keluar tu kami cop tangan dengan invisible ink... konon, konon nak masuk lagi.... tapi all the kids too tired untuk tunggu kren show.... so... lepas possing possing skit... kami pun gerak ke hotel.....

Facility: Ada surau dekat USS... quite comfortable.. telekung semua ada.....toilet, of course... banyak.... Cuma macam biasa.. takde paip dalam toilet.. so bawa bekal botol air mineral untuk basuhan

p/s-Sayang skit sebab tak dapat tengok Shrek, Fiona.... Marilyn Monroe pun tak de....

 bergambar dengan Alexis.. I like to move it, i like to move it move it..



 Puss in Boot
 Mummy Returns




Tempat favorite Irfan.. Loss World 


mmm... akan bersambung Part III nanti.. tungguuu...

No comments: