Monday, January 15, 2018

Renovation update

Fix lantai toilet leaking

              Sebelum                                        Semasa                                       Selepas
      
Epoxy flake flooring. Cost RM970 (2 warna). Kalau 1 warna, RM800. Applicable utk size toilet below 30 square feet.

Melancong ke Jepun : Itinerary

As salam. .
#takbolehmoveonlagi😉
Saya nak share itinerary 9 hari ( 7th Dec -15th Dec 17) sepanjang di tokyo. No of pax 6 org. 2 adult 1 teenage 3 children. Youngest 6 tahun. . Itinerary tak berapa pack sebab nak suit dengan anak anak. . Tak larat jalan 😆 kan Mohd Zubir Khalid Day 1 & 2.  Arrival on time ..tapi beg pulak lambat keluar.. so malam tak sempat ke homestay. So tidur di airport.. so early morning ambil 1st tren untuk ke homestay.. Tiduq cukup cukup. . Tgh hari baru bergerak. Beli tiket,sinkasen ect -- Euno park & Euno Zoo Ameoyokocho market.

Depan Euno Zoo

Euno Park

Day 3
Hakone - Met Fuji San.
Ambil pakej Hakone Free Pass
Shinjuku -- Hakone yumoto (train)- bas -- Pirate Ship -- Ropeway -- Cabel car

Pirate Ship di Hakone

Depan Lake Ashi

Melawat gunung fuji - travel video



Day 4
Akihabara - {shopping casio} -- Shibuya crossing -- Yoyogi Park -- Harajuku --Tokyo Government Metropolitan building


Nak beli tiket Disney


Day 5 : Disneyland


Tiket Disneyland ni beli di Disney shop di Shibuya

Day 6 : Disney Sea

Dinner dekat Zarbini Brothers


Day 7 : Muzium Doraemon -- Odaiba

Tunggu Bas nak ke muzium

Muzium Doreomon

Odaiba

Day 8
Skiing @ Mt Naeba, Niigata
Naeba Prince Resort
(Plan nak ke iwappara.. tapi belum buka).
Ambil tokyo wide pass dari Euno ke Echigo Yuzawa. Naik shutter bas 40 minit ke resort





Bermain ski di Yuzawaa - Travel Video




Day 9
Checkout -- simpan luggage di Euno -- Asakusa -- Nature & Science Museum Euno -- Airport







Melancong ke Jepun : Persedian & Tips
Melancong ke Jepun : Makan Makan @ Tokyo

Tuesday, January 02, 2018

Melancong ke Jepun : Persedian & Tips

As salam. ..
Saya nak share beberapa tip tip persediaan ke/semasa di Jepun yg saya dan hubby Mohd Zubir Khalid buat. .Hopefully dapat membantu especially yg bawa anak anak bawah 12 tahun. 1. Injection influenza. Terbaik diambil sebulan sebelum ke Jepun 2.Surat kedutaan Malaysia di tokyo. Surat di hantar melalui email ke kedutaan. Antara info yg perlu di masukkan dalam emel adalah detail perjalanan,no of pax,tempat tinggal di Jepun, pasport,etc




3. Tag keselamatan anak
Ni saya dapat dari group RTJ. Tag ni letak info penting. .if anak kita missing ( minta dijauhi), orang boleh hubungi.



4. Insurance
Of course ni paling penting. Kami ambil dari etiqa.

 5. Ubat ubat
Segala jenis ubat yg perlu. Anak no 3 saya kena ambil ventolin if dia batuk.. so dapatkan dari klinik. Elok juga bawa ubat nasal untuk hidung. Jangan lupa losyen badan,cream muka dan lip balm



6. Mini rice cooker
Kami bawa mini rice cooker. ( refer gambar nanti) boleh masak walaupun bila check voltan lain😅



















7. Kad halal.
Saya dapat info card ni dari group RTJ ni. . Saya print.. dan buat macam kad kecil. Saya bawa dan gunakan untuk beli barang especially makanan...



7. Others
i) seluar track kalis
Untuk jimatkan cost masa main ski,😅 kami bawa seluar track plastik (kalis air). Dlm seluar biasa, luar seluar nipis, waterproof ni.. Beli di jusco rm9. So tak payah risau seluar basah masa main snow...dan tak payah sewa baju untuk ski dekat ski resort.




ii) botol bidet
Untuk toilet yer..senang. .tapi skrg toilet di Jepun dah ada toilet bidet



iii) sim card.
Saya guna hello 1010 yg dibeli dari annie dari group RTJ ni. ... so sampai airport terus boleh guna telefon.