Gendang gendut tali kecapi...π΅π΅π΅π΅
Kenyang perut senang hati...πΆπΆπΆ
Oleh kerana sepanjang di NZ kami menggunakan caravan.. so opinion yang terbaik untuk makanan.. adalah memasak.. hahaha.... of course ada juga tempat yang makan di kedai.. but.. mostly kami masak either dalam caravan or di dalam camp site kitchen.
Actually kami lebih banyak masak di kitchen camp site sebab tak nak caravan nanti berbau sgt.. lagipun dapur dekat camp site lagi senang.. besar.. dapur pun banyak...sink dekat sebelah je.. so senang.. clean as you go.
|
contoh dapur di camp site. nie di Dunedine |
|
dapur di Amber Kiwi Park Christchurch. Siap ada periuk nasi |
|
Di Airport Lodge Motel |
|
Dapur di Dunedin |
|
Ruang Makan |
|
Dapur di Homestay di Auckland |
Untuk persediaan memasak ni.. benda pertama yg paling penting adalah itinerary makanan. So senang nanti nak plan schedule dan juga preparation bahan mentah nanti...(Saya ni jenis planning sikit.. tak suka kelam kabut)
|
Detail itinerary makanan |
Rempah ratus...ππdan perencah, pes di bawa dari Malaysia..
Bahan mentah beli dari Park and Save. Beg makanan dalam 30kg...kami just masukkan dalam beg canvas siam tu jer.. senang.. sebab nanti balik makanan tu dah habis...so boleh buang je...
Orang cakap kastam NZ straight sgt.. memang pun.. so silalah declare semua yg kita bawa tuu... at least nanti dia buang.. tak kena denda.. if kita tak declare... penalti dia 400NZD. banyak tuu...
|
beg canvas yg yang hitam tu.. leatk kotak kiri kanan untuk elak kemek.then wrapping dengan plastic.balik kita buang je |
Untuk memudahkan urusan.. buatlah list yg tersusun.. so senang dia nak check. Macam kami... saya buat list bergambar.. alhamdulilah.. pegawai tu cuma tengok list.. tanya sikit sikit.. lepas.. uhh.. sujud syukur...
|
List makanan yg bagi dekat kastam |
So enjoy menu menu kami sepanjang di NZ..
|
Antara menu menu kami masak |
No comments:
Post a Comment