Thursday, October 25, 2018

New Zealand Roadtrip- Makanan

Gendang gendut tali kecapi...🎡🎡🎡🎡
Kenyang perut senang hati...🎢🎢🎢

Oleh kerana sepanjang di NZ kami menggunakan caravan.. so opinion yang terbaik untuk makanan.. adalah memasak.. hahaha.... of course ada juga tempat yang makan di kedai.. but.. mostly kami  masak either dalam caravan or di dalam camp site kitchen.

Actually kami lebih banyak masak di kitchen camp site sebab tak nak caravan nanti berbau sgt.. lagipun dapur dekat camp site lagi senang.. besar.. dapur pun banyak...sink dekat sebelah je.. so senang.. clean as you  go.
contoh dapur di camp site. nie di Dunedine
dapur di Amber Kiwi Park Christchurch. Siap ada periuk nasi

Di Airport Lodge Motel

Dapur di Dunedin

Ruang Makan

Dapur di Homestay di Auckland

Untuk persediaan memasak ni.. benda pertama yg paling penting adalah itinerary  makanan. So senang nanti nak plan schedule dan juga preparation bahan mentah nanti...(Saya ni jenis planning sikit.. tak suka kelam kabut)

Detail itinerary makanan

Rempah ratus...πŸœπŸ›dan perencah, pes di bawa dari Malaysia..
Bahan mentah beli dari Park and Save. Beg makanan dalam 30kg...kami just masukkan dalam beg canvas siam tu jer.. senang.. sebab nanti balik makanan tu dah habis...so boleh buang je...
Orang cakap kastam NZ  straight sgt.. memang pun.. so silalah declare semua yg kita bawa tuu... at least nanti dia buang.. tak kena denda.. if kita tak declare... penalti dia 400NZD. banyak tuu...

beg canvas yg yang hitam tu.. leatk kotak kiri kanan untuk elak kemek.then wrapping dengan plastic.balik kita buang je

Untuk memudahkan urusan.. buatlah list yg tersusun.. so senang dia nak check.  Macam kami... saya buat list bergambar.. alhamdulilah.. pegawai tu cuma tengok list.. tanya sikit sikit.. lepas.. uhh.. sujud syukur...

List makanan yg bagi dekat kastam

So enjoy menu menu kami sepanjang di  NZ..

Antara menu menu kami masak
Di Wanaka

Te Anau Holiday Park

Deer Falt Free Camp site. Singgah lunch di sini

Tengah malam ni.. sejuk .. hahha tu yg lapaq

Di homestay
Next topic :
->  New Zealand Roadtrip - Summary of the journey

No comments: