Monday, October 22, 2018

New Zealand Roadtrip - Summary of the journey

Saya nak share trip NZ kami..di North & South island. ...( kot kot la ada kawan kawan yg berminat nak pie NZ jugak..sharing is caring...😘😘😘)



Plan trip ni setahun in advance.. so beli tiket bulan Sept 2017 ( masa AA buat zero fare dapat RM 1300.. murah la kot.. NZ kan.. jauh tuu🤣) dan travel Sept 2018 
Date travel : 8th September - 17th Sept 2018 
Total Budget / pax ( all in termasuk flight & makan)= RM 4261 (tak tau la murah ke mahal.. hahhaa.. since kita org plan 1 tahun in advance so tak terasa la sangat nak kumpul duit) kami 6 orang.. so banyak yg boleh sharing.

Summary journey di South island


Summary of Budget


Transportation :Drive sendiri
Di North Island - Estima dan Hyundai
Di South Island Britz motohome ( 6 seater) booking thru Ahmad Caravan) sebab compare direct booking dari website britz dengan ahmad caravan almost sama. So dekat ahmad caravan nii ada talk.. so boleh tanya tanya if ada apa apa....

Nak naik caravan ka MPV.?
Motohome vs MPV
Lepas buat detail study, cost both lebih kurang sama.. oleh sebab nak bawa motohome dekat other country maybe susah.. so why not try dekat NZ.( boleh refer attachment for comparison kos) 

comparison MPV vs Caravan

So nii summary of Our journey . Detail day by day journey nanti saya akan ceritakan nanti

Day 1 - 8th Sept 2018
KLIA 2--> Gold Coast-> Auckland



Kia Ora.... selamaat mendarat.. debaaran ke imigresen.. hahahah

Day 2 - 9th Sept 2018 - Total journey 116 km
Arrived Auckland.Urusan di Imigresen ok.. takde masalah..even kami bawa beg besar yg letak makanan.Kami buat list makanan bergambar.. so senang.. pegawai tu tengok list ok.. tak buka beg pun... syukur.. Ambil kereta dari Apex...
( Hunydai Starex) Lepas ambik kereta terus drive ke Hamilton. Check in di Anglesea Motel.
On the way ke sini, kami beli Fish and Chip. Solat tidur.. sebab esok pagi nak ke Matamata.



Day 3- 10th Sept 2018 -Total journey 247km
Trip Hobbiton Tour pukul 9.30 am. habis tour kami ke Fez Kebab di Matamata town untuk beli lunch. Dari sini kami ke Waitamo Islamic Center untuk solat jamak
Usai Solat kami ke Hamilton Garden untuk makan lunch tepi tasik. Kemudian drive back to Return car di Auckland. Lepas return car, back to airport --> untuk ke Christchurch
sampai Christchurch dalam pukul 9 mlm. Call Airport Lodge Motel untuk pick up dekat airport.Jangan lupa book terus untuk esok punya transportation. Ours at 8.00 am





Day 4 - 11th Sept 2018 - Total journey 260km
Awal pagi tu kami try tanya motel PIC instead hantar kami ke airport, boleh tak hantar terus ke Britz. Dia kata ok.. hahha.. cantik. So dari motel kami terus ke Britz untuk pick up motohome.
Lama juga process nak setelkan motohome ( dalam 2 hour juga) Lepas setel ke Park &Save utk beli grocery, ayam,sayur etc. kat sini ada tragedi sikit.. nasib ambik zero access untuk insurans.. syukur..
Route hari ni adalah Rakaia Gorge (Singgah Makan, Solat)--> Church of Good Shepherd--> Lake Tekapo Motels & Holiday Park--> Star Gazing Activity(Mt John Observatory)



Day 5 - 12th Sept 2018 -Total journey 316 km
Lake Pukaki (Parking kat tepi)-->Mt Cook (Hooker Valley)-->High Country Salmon Farm --> Lindiss Pass View Point-->Wanaka Lakeview Holiday Park



Di Mt Cook ni kami tersalah trekking.. hahhaha.. tersalah baca.. so 1st trekking ke Kea Point( rasanya jarang org ke sini) hhahah.. tapi view tetap amazing.
turun balik baru ke Hooker valley. Energy pun dah kurang.. dan masa pun tak cukup.. kami hanya ke 1st bridge saja.




Day 6 - 13th Sept 2018 -Total journey 417km
Wanaka LonelyTree-->Mrst Jones Fruit Stall--> Cromwell--> Arrowtown-->Bennetts Bluff Lookout  -->Glenorchy Wharf-->Te Anau Top 10 Holiday Park
Hari ni sepanjang hari hujan, plan asal nak ke coronet ( tapi Britz kata Motohome tak boleh naik.. sudah.. tak berani pulak... then ubah plan untuk ambik shutter bas..tapi sayang, kami terlambat pulak...nak catch bas( takde rezeki).Hari ni memang long journey betul. kami sampai di Te- Anau dah almost 10 mlm.. Oleh kerana perut lapaq, kami masak malam malam.. utk dinner dan utk bekalan esok ke Milford sound





 Day 7 - 14th Sept 2018 -Total journey 571km
Te-Anau -->Homme Tunnel-->Milford Sound cruise--> Deer Flat Campsite( solat and lunch)  -->Mirror Lake-->Dunedin Holiday Park
Hari ni the longest kilometer yg kami buat ( sebab time tak cukup) hahah.. nasib ada 3 driver.. so bergilir-gilir bawa motohome.Sampai di Dunedine almost 10 malam juga. dekat holiday partk ni Kitchen dia tutup 9 malam. so dah tak boleh masuk kitchen dah.. so dinner makan maggie cup saja.. hahhaha..




Day 8 - 15th Sept 2018 -Total journey 422km
St Kilda beach --> Dunedin Railway-->Tunnel Beach-->Meoeraki Boulders-->Amber Kiwi Holiday Park
Pagi pagi rupanya ada pasar pagi dekat area Dunedine Railway ni...and Dunedine ni cherry blossom is everywhere... sawan kejap tengok bunga sakura.. hahhaha.. lepas di Dunedine kami terus ke tunnel beach. ( Awas yg ada semput) hahaha.. cabaran masa nak daki balik ke parking.. hhhahaa...Hari pun journey agak jauh.. takpe.. kita redah je...Sampai di Amber Kiwi Park ni almost 10.30 mlm...
Kitchen tak tutup... dan motohome parking betul betul depan kitchen.. apa lagi.. masak nasik walaupun tengah malam






 Day 9 - 16th Sept 2018 -Total journey 20 km
Chrischurh-->Botanical Garden--> DF Souvenirs-->Return Motohome
Auckland -->Pickup rental car @ Mint rental (Aintree Ave) Estima-->Airbnb (Solat)-->Park and Save (beli Coklat )-->Viaduct Harbour



 Day 10- 17th Sept 2018 -Total journey 25 km
Mt Eden--> Airport-->Back to KL




Previous topic :
-> New Zealand Roadtrip- Makanan

1 comment:

Bernard Cypher said...
This comment has been removed by a blog administrator.