Akhirnya......
Semalam aku masak laksa...... setelah sekian lama aku tak memasak.........sedap jugak la... laksa ikan kembung + udang.
pg tue aku masak bubur nasi ala utara (kalau kat utara panggil "kanji".... Anis suka gila.... 3 kali dia makan....
Act hubby suka gila makan kanji nie.... senang sgt nak buat dan sedap.....aku masuk daging, udang, udang kering, carrot...so nampak colourful... masak nak makan tabuq bawang goreng + daun sup...
Anis pun suka makan laksa ...habis dia makan 1 mangkuk.. dgn kuah tue..... sebab tak berapa pedas
hari nie nampaknyer kena makan laksa lagi la...... sebab kuah semalam masih banyak....
Resipi Laksa Utara
Kuah Laksa
ikan kembung/sardin
udang putih
bunga kantan
daun kesum
serai
belacan
cili kering
asam keping
garam + ajinomoto
bawang besar+ bawang putih
nak sedap lagi masukkan pulur nenas (ala batang yg keras kat tgh2 nenas tue)
*sukatan tak pandai.. secukup rasa la...
Ulam-ulam
kaun selom
ulam raja
salad
timun
bunga kantan
bawang besar
telur rebus
* di mayam halus......
Cara-cara membuatnyer
Ikan kembung dan udang tue direbus. (asing-asing)
Udang tue kena rebus asing2 antara kepala+ekor dan isi......
lepas tu asingkan tulang ikan daripada isi dia.....
blender semua tue......tapi asing2 .... maknanyer
1. Isi ikan
2. Tulang2 ikan
3. Kepala+ ekor udang
4. Isi udang
Kepala ikan+tulang dan kepala+ekor udang tue kena tapis dulu...
lepas tu blender cili kering, belacan, bawang merah dan bawang putih.....
masukkan semua bahan tue dalam periuk....tambah air skit.. kemudian masukkan daun kesum, asam keping, pulur nenas, serai, bunga kantan,garam dan ajinomoto....mendidih... tutup api... lepas tu boleh makan... hehheeh............
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment