Saturday, May 21, 2016

Perth Travelog : Day 2

Perth Travelog : Day 2

Schedule patut keluar pukul 7.30 am, tapi terlewat skit.. kul 8.00 am baru gerak. Breakfast kami adalah  Nasi  Lemak Nasi dari Nasgera. Lepas berakfast, kami checkout. Our first destination adalah Busselton Jetty. Jarak dia lebih kurang 15 minit jer dari motel...Jetty nie adalah the longest wooden jetty di Hemisfera Selatan..hebat kan...

Lepas posing lebih kurang.. kami bergerak ke Augusta which ke Cape Leeuwin Lighthouse. Top 10 National Geography Ocean View. Kat sini juga adalah tempat di mana pertemuan 2 laut. – Indian Ocean & Southern Ocean. nak masuk sini kena bayar AUD8. Dia siap bagi alat cam walkie taklie untuk dengar explanation setiap landmark. Ala ala tourist guard.  Lunch kami pulak di Blue Ocean tengah tengah town Augusta.

Lepas lunch, kami bergerak ke Margaret River Chocolate Factory..On the way ke sini, kami sempat singgah di Ladang Anggur kat tepi jalan Briarose Estate. Since sekarang musim luruh, so takde la angguryer.. ambil gambar dengan pokok anggur jer... Solat pulak di town Margaret River. Ada public garden… ada toilet kat situ untuk ambil wuduk… solat atas padang jer….letak sejadah, then solat kat atas rumput jer....(lupa pulak nak ambil gambar)

Di Margaret River, kami hanya minum hot chocolate. Nak beli chocolate agak mahal… hihihi, so tak beli pun…. Dia ada bagi free sample, so la pau skit.. sebab takde control pun…. Kami bergerak dari Margaret River lebih kurang pukul 5.30 pm, so dari sini terus ke our homestay di Holiday Cottage House di daerah Thornlie.. Kami sampai lebih kurang pukul 8.30 am. Sempat singgah di Coles untuk beli barang grocery skit...

Masa di Coles ni ada kejadian sikit, agak horror la juga....begini ceritanya, sampai saja di Coles, kami yang ladies ni masuk Coles, hubby aku teman, since masa tu dah 8.30pm , Coles ni pun nak tutup..( closed at 9.00 pm) dah nak tutup.. so agak sunyi skit....hubby adik aku dengan hubby kawan aku ni lepak kat parking sebab dorang nak smoking... so masa smoking ni.. dorang didatangi orang Australia.. (  maybe tapi nampak lebih Middle East) untuk "pow" rokok... siap panggil  "eh Asian people".. garang siut..  dorang takut ..takut terus bagi.. hahaha.. . ( habis stock dorang)..dah la rokok kat Perth AUD30... yang masuk dalam Coles ni tak tau pun yang kat luar kena pow... yang kami nampak.. budak budak tu lari lari masuk dalam Coles, gelak gelak... so kami siap mengata .. ni golongan rosak ni... tak sangak pulak.. dorang lari ke dalam sebab seronok dapat pow rokok...ingatkan  kes pow tu je ..sampai situ jer..


Tapi masa  kami nak balik.. gang gang  ni tadi tengah bergaduh la pulak. berebut perempuan ke tak tau la.... bertumbuk- tumbuk/ berdarah-darah dekat  area parking kereta kami. fuhh..kami tak berani nak dekat dengan kereta pun.. last sekali kami minta tolong guard untuk teman bawa ke kereta... cepat cepat masuk kereta.. then terus ke homestay.. fuuhh.. berdebar-debar ooo... pengalaman betul.. hahahha..Rupanya. since rokok sangat mahal, jadi dorang pantang tengok orang lepak hisap rokok.. they try to pow..


Sampai je  Homestay terus mandi.. dinner kami Maggie dan Nasi segera lagi.. Lepas dinner.. terus...zzz...letihhh...



Depan motel
Background Busselton Jetty
Welcome to Augusta
Dah nampak rumah api Cape Leeuwin
aksi Lompat.. hihiih
Lompat si Katak Lompat
Cape Leeuwin
I love this picture
Pertemuan 2 lautan
Best photo






Depan Motel



The Longest Wooden Jetty in  South Hemisphere 




Top Ten Ocean View

Ladang Anggur







Minum Hot Chocolate


Pokok Mapel



1) Persediaan ke Perth
     - Penginapan
2) Perth Travelog : Day 1 - Part 1Part 2
3) Perth Travelog : Day 2
4) Perth Travelog : Day 3 - Part 1Part 2Part 3
5) Perth Travelog : Day 4

No comments: